Vyöruusurokote

Jopa kolmasosa sairastuu vyöruusuun elämänsä aikana. Vyöruusu on usein kivulias vaiva. Kipu voi myös pitkittyä ja kroonistua laskien elämänlaatua merkittävästi. Vyöruusua vastaan voi suojautua rokotteella.

Mikä on vyöruusu?

Vyöruusu (herpes zoster) on iholla esiintyvä infektio, jonka aiheuttaa uudelleen aktivoituva vesirokkovirus (varicella-zostervirus, VZV). Yleensä ihminen sairastaa vesirokon lapsuudessaan, minkä jälkeen virus jää asumaan piilevänä tuntohermosoluihin. Joillakin ihmisillä virus voi kuitenkin myöhemmin aktivoitua uudelleen aiheuttaen vyöruusun. Uudelleen aktivoitumisen taustalla on immuunijärjestelmän toiminnan heikentyminen.

50 vuotta täyttäneistä aikuisista yli 95 % kantaa vyöruusun aiheuttavaa virusta. Iän myötä riski sairastua vyöruusuun kasvaa. Noin joka kolmas saa vyöruusun elinaikanaan.

Vyöruusun oireet

Vyöruusu ilmenee tyypillisesti kivuliaana ja rakkulaisena ihomuutoksena. 5-30 %:lla sairastuneista kipu voi pitkittyä ja kroonistua kivun heikentäessä elämänlaatua.

Noin kymmenesosalle vyöruusu voi ilmaantua kasvoihin silmänseudulle. Harvinaisempia vyöruusun aiheuttamia komplikaatioita ovat esimerkiksi kasvohalvaus, verkkokalvotulehdus ja aivohalvaus.

Vyöruusun hoito

Jo ilmaantunutta akuuttia vyöruusua voidaan hoitaa viruslääkehoidolla. Lääkitys tulisi aloittaa 72 tunnin kuluttua ihottuman ilmaantumisesta mahdollisimman hyvän hoitovasteen saavuttamiseksi.

Pitkittyneen ja kroonistuneen kivun hoidossa käytetään muun muassa kipulääkkeitä ja opioideja.

Kenelle vyöruusurokote?

Vyöruusua voi ennaltaehkäistä rokotteella. Aavassa käytössä oleva vyöruusurokotus on niin kutsuttu rekombinanttirokote. Se soveltuu myös henkilöille, joilla on immuunipuutostila.

Kahden rokotuksen sarja antaa tehokkaan ja pitkäkestoisen suojan vyöruusua vastaan. Rokote voidaan antaa kaikille yli 50-vuotiaille henkilöille sekä yli 18-vuotiaille henkilöille, joilla on suurentunut riski sairastua vyöruusuun. Tehosterokote voidaan antaa 2-6 kuukautta ensimmäisen rokotteen jälkeen.

Huomioithan, että rokottautumisen kanssa on odotettava vähintään niin kauan kunnes vyöruusun akuuttivaihe on ohitse ja ihottuma-alue on kuivunut. Sopivasta rokottamisajankohdasta voi tarvittaessa keskustella yhdessä lääkärin kanssa.

Vyöruusurokotuksen haittavaikutukset

Vyöruusurokotteeseen, kuten muihinkin rokotteisiin voi liittyä haittavaikutuksia. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pistokohdan kipu, lihaskipu ja väsymys. Oireet ovat yleensä lieviä tai keskivaikeita ja menevät nopeasti ohi.

Varaa aika vyöruusurokotteeseen

Varaa aika sairaanhoitajalle tai omalle työterveyshoitajallesi soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää