Vyöruusurokote

Jopa kolmasosa sairastuu vyöruusuun elämänsä aikana. Vyöruusu on usein kivulias vaiva. Kipu voi myös pitkittyä ja kroonistua laskien elämänlaatua merkittävästi. Vyöruusua vastaan voi suojautua rokotteella.

Mikä on vyöruusu?

Vyöruusu (herpes zoster) on iholla esiintyvä infektio, jonka aiheuttaa uudelleen aktivoituva vesirokkovirus (varicella-zostervirus, VZV). Yleensä ihminen sairastaa vesirokon lapsuudessaan, minkä jälkeen virus jää asumaan piilevänä tuntohermosoluihin. Joillakin ihmisillä virus voi kuitenkin myöhemmin aktivoitua uudelleen aiheuttaen vyöruusun. Uudelleen aktivoitumisen taustalla on immuunijärjestelmän toiminnan heikentyminen.

50 vuotta täyttäneistä aikuisista yli 95 % kantaa vyöruusun aiheuttavaa virusta. Iän myötä riski sairastua vyöruusuun kasvaa. Noin joka kolmas saa vyöruusun elinaikanaan.

Vyöruusun oireet

Vyöruusu ilmenee tyypillisesti kivuliaana ja rakkulaisena ihomuutoksena. 5-30 %:lla sairastuneista kipu voi pitkittyä ja kroonistua kivun heikentäessä elämänlaatua.

Noin kymmenesosalle vyöruusu voi ilmaantua kasvoihin silmänseudulle. Harvinaisempia vyöruusun aiheuttamia komplikaatioita ovat esimerkiksi kasvohalvaus, verkkokalvotulehdus ja aivohalvaus.

Vyöruusun hoito

Jo ilmaantunutta akuuttia vyöruusua voidaan hoitaa viruslääkehoidolla. Lääkitys tulisi aloittaa 72 tunnin kuluttua ihottuman ilmaantumisesta mahdollisimman hyvän hoitovasteen saavuttamiseksi.

Pitkittyneen ja kroonistuneen kivun hoidossa käytetään muun muassa kipulääkkeitä ja opioideja.

Kenelle vyöruusurokote?

Vyöruusua voi ennaltaehkäistä rokotteella. Aavassa käytössä oleva vyöruusurokotus on niin kutsuttu rekombinanttirokote. Se soveltuu myös henkilöille, joilla on immuunipuutostila.

Kahden rokotuksen sarja antaa tehokkaan ja pitkäkestoisen suojan vyöruusua vastaan. Rokote voidaan antaa kaikille yli 50-vuotiaille henkilöille sekä yli 18-vuotiaille henkilöille, joilla on suurentunut riski sairastua vyöruusuun. Tehosterokote voidaan antaa 2-6 kuukautta ensimmäisen rokotteen jälkeen.

Huomioithan, että rokottautumisen kanssa on odotettava vähintään niin kauan kunnes vyöruusun akuuttivaihe on ohitse ja ihottuma-alue on kuivunut. Sopivasta rokottamisajankohdasta voi tarvittaessa keskustella yhdessä lääkärin kanssa.

Vyöruusurokotuksen haittavaikutukset

Vyöruusurokotteeseen, kuten muihinkin rokotteisiin voi liittyä haittavaikutuksia. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pistokohdan kipu, lihaskipu ja väsymys. Oireet ovat yleensä lieviä tai keskivaikeita ja menevät nopeasti ohi.

Varaa aika vyöruusurokotteeseen

Varaa aika sairaanhoitajalle tai omalle työterveyshoitajallesi soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838. Jos olet varaamassa aikaa Aava Kamppiin, voit myös soittaa suoraan Kampin sairaanhoitajille numeroon 010 380 5020.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää