Lonkkakipu
Lonkkakipu voi johtua monista erilaisista syistä. Tavallisia syitä ovat lonkan nivelrikko, lonkan bursiitti eli limapussin tulehdus sekä vammat ja murtumat. Lonkkakivun riskiä lisäävät muun muassa ylipaino, istumatyö ja liikkumattomuus sekä toisaalta lonkan alueen lihasten liiallinen rasitus. Jos kipu haittaa arkea, varaa aika ortopedille, fysiatrille tai urheilulääkärille.
- Yleiset syyt lonkkakivulle
- Lonkkakipu ja syöpä
- Lonkkakivun oireet
- Lonkkakivun hoito
- Liikunnan rooli
- Lonkkakivun ehkäisy
- Ajanvaraus Aavaan
Lonkkakipu on yleinen vaiva, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Tutkimusten mukaan noin 14-20 prosenttia aikuisväestöstä kokee sitä jossain vaiheessa elämäänsä. Sen esiintyvyys lisääntyy ikääntyessä, mutta lonkkakipua voi olla myös nuorella. Esimerkiksi urheilijoilla lonkkakipu on tavallista johtuen rasituksesta, vammoista ja toistuvista liikkeistä.
Toispuoleinen lonkkakipu tarkoittaa, että kipua esiintyy vain jommassakummassa lonkassa. Mutta toki oikea ja vasen lonkka voivat olla yhtäaikaisesti kipeät.
Yleiset syyt lonkkakivulle
- Nivelrikko. Lonkan nivelrikko on yksi yleisimmistä lonkkakivun aiheuttajista, erityisesti iäkkäämmillä. Nivelrikossa lonkkanivelen rusto kuluu, mikä aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä. Kipu tuntuu usein nivusessa ja reiden etupinnalla ja voi pahentua liikkuessa.
- Limapussin tulehdus (bursiitti). Lonkan bursiitti aiheuttaa kipua lonkan ulkosivulla. Vaiva on yleinen erityisesti urheilijoilla ja raskasta fyysistä työtä tekevillä.
- Jännetulehdukset. Lonkan jännetulehdus voi aiheuttaa kipua lonkan ympärillä olevissa jänteissä ja lihaksissa. Toistuvat liikkeet ja fyysisesti kuormittava työ altistavat sille.
- Vammat ja murtumat. Kaatumisesta johtuvat lonkan murtumat ovat vanhuksilla yleisiä. Murtuma aiheuttaa voimakasta kipua ja liikkumisvaikeuksia ja vaatii usein kirurgista hoitoa.
- Selkärangan ongelmat. Selkärangan sairauksiin, kuten välilevypullistumaan tai selkärankareumaan, liittyvä kipu säteilee joskus lonkkaan. Kipu voi tuntua erityisesti pakarassa ja reiden alueella.
Myös iskiaskipu voi säteillä lonkan alueelle.
Lonkkakipu ja syöpä
Lonkkakipu voi liittyä myös joihinkin syöpäsairauksiin, jos ne pääsevät leviämään luustoon. Tällaisia syöpiä ovat muun muassa suolistosyöpä (paksusuoli- ja peräsuolisyöpä), rintasyöpä, eturauhassyöpä, keuhkosyöpä ja lymfoomat. Syöpään liittyvä kipu voi olla varsin voimakasta. Siihen liittyy usein myös muita syövän oireita, kuten laihtumista, väsymystä ja ruokahaluttomuutta.
Sen sijaan diabetes ja MS-tauti eivät tyypillisesti oireile lonkkakipuna, vaikka näin joskus kuvitellaan. Toki niihinkin saattaa liittyä kipua, lihasheikkoutta tai liikkumisvaikeuksia, jotka voivat epäsuorasti johtaa lonkkien kipeytymiseen.
Lonkkakivun oireet
Lonkkakivulle tyypillisiä oireita ovat:
- Lonkan alueen kipu, joka voi säteillä reiteen, sääreen, alaselkään tai nivustaipeeseen.
- Jäykkyys ja liikerajoitukset lonkassa.
- Kipu, joka pahenee rasituksessa, esimerkiksi kävellessä tai juostessa, ja lievittyy levossa. Rasituksen aikana tuntuva kipu johtuu tavallisimmin nivelrikosta, bursiitista tai jännetulehduksesta.
- Yöllä nukkuessa tuntuva lonkkakipu, erityisesti nivelrikon ja bursiitin yhteydessä
Lonkkakipu voi liittyä myös lonkankoukistajien kireyteen, joka on usein seurausta pitkäaikaisesta istumisesta. Silloin lonkkakipua voi tuntua istuessakin. Istumista tauottamalla ja hyvällä ergonomialla kipua voidaan lievittää ja vähentää.
Aamuisin tuntuva lonkkakipu viestii tavallisesti nivelrikosta. Silloin jäykkyys ja kipu yleensä lievittyvät jonkin ajan kuluttua liikkeelle lähdön jälkeen.
Lonkkakivun hoito
Jos lonkkakipu on voimakasta, pitkittyy tai haittaa päivittäistä elämää merkittävästi, on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle. Myös äkillinen voimakas lonkkakipu on syy mennä pikaisesti lääkäriin. Se voi johtua esimerkiksi vammasta, murtumasta tai tulehduksesta.
Lonkkakivun syyn selvittäminen alkaa kliinisellä tutkimisella. Tarvittaessa voidaan tehdä myös laboratorio- tai kuvantamistutkimuksia.
Hoito riippuu kivun syystä ja vakavuudesta. Yleisiä hoitomuotoja ovat:
- Lääkitys. Kipulääkkeet, kuten parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet, voivat lievittää kipua ja tulehdusta. Tarvittaessa voidaan käyttää myös lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä.
- Fysioterapia. Fysioterapeutin ohjaamat harjoitukset auttavat vahvistamaan lonkan ympärillä olevia lihaksia ja parantamaan liikkuvuutta. Harjoitteet voivat lievittää kipua ja ehkäistä sen uusiutumista.
- Kirurgiset toimenpiteet. Jos konservatiiviset hoitomuodot eivät auta, voidaan tietyissä tilanteissa harkita kirurgisia toimenpiteitä, kuten lonkan tähystysleikkausta tai tekonivelleikkausta.
Liikunnan rooli
Liikunta on usein tärkeä osa lonkkakivun hoitoa, mutta sen tulee olla oikein kohdennettua ja maltillista. Liikunnan hyödyt ja haitat riippuvat kivun syystä.
Hyödyt
- Lihasvoiman parantaminen: Säännöllinen liikunta vahvistaa lonkan ympärillä olevia lihaksia, mikä voi auttaa tukemaan niveltä ja vähentämään kipua.
- Liikkuvuuden ylläpitäminen: Liikunta auttaa myös ylläpitämään nivelten liikkuvuutta ja estää jäykkyyttä. Tämä on erityisen tärkeää nivelrikon ja muiden kroonisten tilojen hoidossa.
- Painonhallinta: Ylipaino lisää lonkkanivelen kuormitusta. Säännöllinen liikunta auttaa painonhallinnassa ja voi vähentää nivelkipua.
Haitat
- Liiallinen rasitus: Liiallinen tai vääränlainen liikunta voi pahentaa lonkkakipua. Esimerkiksi juokseminen ja hyppiminen voivat lisätä nivelten kuormitusta ja sitä kautta samalla kipua.
- Väärä tekniikka: On tärkeää varmistaa, että liikkeet suoritetaan oikein, tarvittaessa fysioterapeutin ohjauksessa. Väärä tekniikka voi johtaa vammoihin ja pahentaa olemassa olevia ongelmia.
Myös liikkuvuusharjoitteet voivat olla osa lonkkakivun hoitoa. Ne auttavat lievittämään lihasjännitystä ja parantamaan verenkiertoa. Tämä voi vähentää kipua.
Lonkkakivun ehkäisy
Lonkkakipua voidaan ennaltaehkäistä ylläpitämällä hyvää lihaskuntoa ja liikkuvuutta. Säännöllinen liikunta auttaa myös painonhallinnassa. Se on tärkeää, sillä ylipaino voi edesauttaa lonkan nivelrikon kehittymistä.
Yksipuolista rasitusta vältetään parhaiten vaihtelemalla eri liikuntamuotoja. Treenin jälkeen kehon annetaan levätä ja palautua ennen seuraavaa treeniä.
Myös hyvä ergonomia päivittäisissä toiminnoissa, kuten istumisessa ja nostamisessa, auttaa ehkäisemään lonkkakipua. Toimistotyöntekijöillä, jotka istuvat pitkiä aikoja, lonkkakipu voi liittyä lonkankoukistajien kireyteen ja huonoon työergonomiaan.
Lisäksi kannattaa panostaa hyviin jalkineisiin, jotka tukevat jalkaa ja vaimentavat iskua. Ne voivat auttaa vähentämään lonkkaniveliin kohdistuvaa rasitusta.
Ajanvaraus Aavaan
Mikäli sinulla on äkillistä, voimakasta, pitkittynyttä tai arkea haittaavaa lonkkakipua, varaa aika ortopedille, fysiatrille tai urheilulääkärille numerosta 010 380 3838 tai internetajanvarauksemme kautta. Kaikilla em. asiantuntijoilla on vahva osaaminen lonkkakipujen diagnostiikasta.
Myös Aavan fysioterapeuteilla on pitkä kokemus lonkkakipujen hoidosta, joten kuntoutus onnistuu osaavissa käsissä.
Asiantuntijana Aavan ortopedian vastuulääkäri Joakim Lindfors. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.