Papa-koe eli gynekologinen irtosolukoe

Säännöllisellä Papa-kokeella pyritään ennaltaehkäisemään kohdunkaulan syöpää. Gynekologinen irtosolututkimus eli Papa-koe voidaan ottaa gynekologin vastaanotolla tai laboratoriossa hoitajan toimesta. Papa-koetta ei voida ottaa kuukautisten aikana, mutta itse gynekologinen tutkimus ja arvio Papa-kokeen tarpeesta voidaan tehdä kuukautisista huolimatta.

Miten Papa-näyte otetaan?

Emättimen pohjukasta ja kohdunsuulta otetaan sivelynäyte puisella tai muovisella lastalla. Kohdunkaulakanavasta näyte otetaan pienen harjan avulla. Näin saatuja limakalvon pintasoluja kiinnitetään tutkimuslasille, joka toimitetaan patologian laboratorioon tutkittavaksi.

Oikein tehtynä Papa-kokeen ottaminen ei yleensä satu. Mikäli Papa-kokeen ottaminen on sattunut tai ollut hankalaa, kannattaa tilanteesta kertoa ennen seuraavaa Papa-näytteen ottoa.  

Miksi Papa-koe otetaan?

Papa-näytteistä seulotaan kohdunkaulansyöpään ja syövän esiasteisiin viittaavia solumuutoksia. Tavoitteena on löytää hitaasti kehittyvän kohdunkaulansyövän esiasteet hyvissä ajoin, jolloin varsinaisen syövän syntyminen voidaan estää hoidon avulla.

Joukkotarkastuksessa otettava Papa-koe kertoo kohdunsuun solumuutoksista. Yksityislääkärin ohjelmoimalla Papa-näytteellä saadaan tarvittaessa lisäksi tietoa muista tulehduksista ja vallitsevasta hormonaalisesta tilanteesta. Paras kokonaiskuva saadaan, kun Papa-kokeen löydös suhteutetaan mahdollisiin muihin gynekologisiin vaivoihin ja löydöksiin. 

Papilloomavirus kohdunkaulansyövän aiheuttajana

Papilloomavirus (HPV) on merkittävä tekijä kohdunkaulansyövän synnyssä. Merkittävät Papa-muutokset ovatkin yleensä seurausta virustulehduksesta. Papilloomavirusrokote suojaa tehokkaasti virustartunnoilta, mutta seulonnan tarvetta rokottaminen ei kuitenkaan poista.

Korkean riskin papilloomavirustesti kertoo, onko kohdunsuulla kohdunkaulan syövälle altistavaa papilloomavirusta. Pitkittynyt virustulehdus lisää kohdunkaulan syövän riskiä.  Virustestiä voidaan myös käyttää apuna jo todetun solumuutoksen selvittelyssä. Oman gynekologin kanssa voi pohtia, onko testaus omalla kohdalla aiheellista. Testin ottoa ei suositella nuorille naisille, koska positiivinen tulos on heillä kovin yleinen ja aiheuttaa vain turhaa huolta. Yli 30-vuotiaalta naiselta voi Papa-kokeen sijasta ottaa virustestin.

Kuinka usein Papa-näyte tulisi ottaa?

Suosituksen mukaan Papa-näyte tulisi ottaa 5 vuoden välein. Käytännössä näytteenoton tiheydestä on hyvä neuvotella oman gynekologin kanssa. On tilanteita, joissa tiheämpikin näytteenotto on järkevää.  Ensimmäinen Papa-koe nuorelta naiselta on tarpeen aikaisintaan kun yhdyntöjen alkamisesta on kulunut useampi vuosi. Seulonta alkaa 25-vuoden iässä, tämän nuoremmilta ei rutiinisti tarvitse PAPA-kokeita ottaa, vaan aina yksilöllisen harkinnan perusteella.

Papa-koe on erityisen tärkeä gynekologisen tutkimuksen lisäksi, jos potilaalla:

  • esiintyy ylimääräistä veristä tai muuta vuotoa
  • esiintyy yhdynnänjälkeistä veristä vuotoa
  • epäillään papilloomavirustulehdusta tai muuta gynekologista tulehdusta
  • todetaan ulkoiset kondyloomat
  • on aiemmin hoidettu kohdunkaulansyövän esiaste, jolloin on syytä tutkia Papa-näyte vuosittain
  • edellisestä tutkimuksesta on pitkä aika tai joukkotarkastus on jäänyt väliin.

Papa-kokeen tulos määrittelee jatkohoidon tarpeen

Gynekologi tai lähetteen tehnyt lääkäri toimittaa vastauksen Papa-kokeesta sovitulla tavalla. Jos löydökset ovat poikkeavia, annetaan vastauksen yhteydessä tarkemmat tiedot muutoksesta ja ohjeet jatkohoidosta. 

Useimmiten Papa-kokeen solumuutokset eli atypiat ovat itsellään paranevia. Jatkotoimenpiteeksi riittää tällöin uuden näytteen otto 6–12 kuukauden kuluttua. Sovitulla tavalla kontrolloiminen on kuitenkin hyvin tärkeää.  

Jos lieväkin muutos säilyy Papa-kokeessa pitkään, ohjelmoidaan tarkempi kohdunsuun mikroskooppitutkimus eli kolposkopia. Kohdunsuulta irrotetut koepalat tutkitaan laboratoriossa, minkä jälkeen jatkohoito ohjelmoidaan vastausten mukaan. Tarvittaessa suunnitellaan poikkeavan alueen poisto loop- eli sähkösilmukkahoidolla.  

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.