Lihavuus

Lihavuus on nykykäsityksen mukaan krooninen sairaus, johon on saatavilla moniammatillista hoitoa. Ravintoon ja liikuntaan liittyvän neuvonnan lisäksi tehokas apu voi löytyä lääkehoidosta tai vaikeassa lihavuudessa leikkaushoidosta.

Lihavuus tarkoittaa sitä, että kehossa on normaalia suurempi määrä rasvakudosta.

Lihavuuden hoitoon ei liity Aavassa syyllistämistä tai stigmatisointia, joten omasta painostaan ei tarvitse tuntea häpeää.

Lääkärin vastaanotolle kannattaa tulla kun potilas itse kokee, että kaipaa apua painonsa hallintaan tai lihavuus haittaa tavallista elämää.

Lääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua etenkin silloin, jos potilaalla on jokin sairaus, jota lihavuus pahentaa.

Lihavuuden syyt

Lihavuuteen voi olla monia syitä. Tunnistettuja lihavuuden aiheuttajia ovat elintapojen lisäksi lääketieteelliset syyt, psyykkiset ja emotionaaliset syyt sekä sosiokulttuuriset tekijät.

Vaikka ympäristöllä sekä opituilla tavoilla ja ruokailutottumuksilla on oma vaikutuksensa lihavuuteen, on potilaan tärkeää tiedostaa, että lihavuuden taustalla on myös tunnistettuja biologisia mekanismeja. Perinnöllisten tekijöiden tiedetään selittävän 30-70% lihavuudesta. Sen vuoksi lihavuus ei ole potilaan vika, eikä häntä tule siitä syyllistää.

Tällaisia biologisia mekanismeja voivat olla esimerkiksi nälän ja kylläisyyden säätelyyn sekä palkitsemisjärjestelmiin liittyvät mekanismit. Lisäksi jopa ihmisen sikiökautinen ohjelmoituminen vaikuttaa siihen, miksi jollekin kertyy herkemmin ylipainoa kuin toiselle.

Tunnesyöminen ja itsensä palkitseminen ruoalla voivat myös johtaa lihavuuteen. Yhteiskunta on muuttunut menneistä ajoista, mikä edesauttaa ihmisten ylipainoa ja lihavuutta: epäterveellisen ruoan vaivaton saatavuus, mainonta, pakkauskoot, ja paljousalennukset saavat ihmiset kuin huomaamatta syömään ylimääräistä energiaa.

Myös piilevät sairaudet ja monet lääkitykset voivat saada painon nousemaan.

Lihavuuden hoito

Nykyaikaisessa lihavuuden hoidossa on kyse pysyvästä painonhallinnasta, jonka tavoitteena on löytää positiivisia pysyviä elintapamuutoksia. Lihavuuden hoito on siis ennemmin pitkän matkan vaellus, ei pikataival.

Lihavuuden hoidossa on tärkeää arvioida kullekin yksilöllisesti sopivat hoitomuodot. Siihen paras kumppani on ammattilainen, joka osaa ottaa työkalupakistaan tilanteeseen sopivia keinoja käyttöön. Tukena matkalla voivat olla niin lääkäri, psykologi, ravitsemusterapeutti kuin fysioterapeuttikin.

Lihavuuden hoidossa ei tarvitse lähteä tavoittelemaan normaalipainoa, sillä terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia saavutetaan pienemmälläkin painonpudotuksella. Ylipainoon liittyvät sairaudet, kuten diabetes, uniapnea ja korkea verenpaine lähtevät korjaantumaan, kun paino saadaan laskemaan.

Millaisiin asioihin lihavuuden hoidossa pyritään vaikuttamaan?

Ammattilaiset tarjoavat apua ja tukea elintapamuutoksissa yksilöllisesti esimerkiksi:

  • ruokailurytmin hallintaan ja itselle sopivan rytmin löytämiseen
  • ravitsemussisällön parantamiseen
  • tunnesyömiseen
  • uneen ja palautumiseen
  • liikkumiseen, mikäli potilaalla on fyysisiä haasteita liikkumisen kanssa tai esimerkiksi tekoniveliä
  • itselle sopivien liikuntamuotojen löytämiseen

Lihavuutta ja ylipainoa voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Vaikeassa lihavuudessa voidaan myös harkita lihavuusleikkausta, jossa joko pienennetään mahalaukkua tai ohitetaan se.

Ajanvaraus

Varaa aika nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää