

Elastografian avulla maksassa olevan sidekudoksen määrää saadaan tutkittua nopeasti ja kivuttomasti. Tutkimuksen avulla voidaan selvittää, miten pitkälle maksasairaus on kehittynyt.
Fibroosi tarkoittaa sidekudosta, joka muodostuu elimeen, kun sen omat solut vaurioituvat. Fibroosi haittaa elimen normaalia toimintaa ja voi olla siksi vaarallinen.
Fibroosia voi kertyä esimerkiksi maksaan, sydämeen, munuaisiin, keuhkoihin tai haimaan eli sellaisiin elimiin, joiden omat solut uusiutuvat hyvin hitaasti tai ei lainkaan.
Elastografia on ultraääneen perustuva tutkimus, jolla voidaan tutkia rasvamaksaa ja siinä olevan fibroosin astetta.
Elastografian avulla maksassa olevan sidekudoksen määrää saadaan tutkittua nopeasti ja kivuttomasti. Tutkimuksen avulla voidaan selvittää, miten pitkälle maksasairaus on kehittynyt.
Elastografian etuna on se, että sillä voidaan usein korvata koepalan otto rasvamaksan fibroosiasteeen määrittämisessä. Se ei kuitenkaan korvaa muiden maksasairauksien diagnostiikkaan käytettävää koepalan tarvetta.
Rasvamaksan riskitekijöitä ovat muun muassa lihavuus, tyypin 2 diabetes ja runsas alkoholin käyttö.
Jos riskitekijöitä ei hoideta riittävästi, voi rasvamaksa edetä steatohepatiitiksi eli rasvamaksatulehdukseksi. Tällöin maksaan voi alkaa muodostua tulehduksen seurauksena sidekudosta eli fibroosia.
Osalla potilaista tila voi kehittyä vaaralliseksi maksakirroosiksi, johon liittyy myös maksasyövän riski.
Maksan fibrotisoituminen ei tunnu miltään eikä potilas pääasiassa saa siitä minkäänlaisia oireita. Taudin jäljille päästään yleensä sen riskitekijöihin liittyvien tarkastusten tai verikokeiden kautta.
Yleensä ennen elastografiaa on tarkistettu maksa-arvot (ALAT ja ASAT), jotka ovat tyypillisesti jo vuosia olleet koholla. Lisäksi FIB-4-indeksillä voidaan kartoittaa potilaan maksan fibroosiasteen riskiä ja näin ollen tarvetta elastografialle.
Tärkeimmät syyt fibroosiriskin arvioon ovat:
Gastroenterologi tekee elastografian ultraäänilaitteella vastaanoton yhteydessä.
Tutkimus on kivuton.
Varaa aika gastroenterologin vastaanotolle nettiajanvarauksesta tai asiakaspalvelusta soittamalla numeroon 010 380 3838.