Elastografia eli rasvamaksan fibroosin ultraäänitutkimus

FacebookTwitterLinkedIn

Elastografian avulla maksassa olevan sidekudoksen määrää saadaan tutkittua nopeasti ja kivuttomasti. Tutkimuksen avulla voidaan selvittää, miten pitkälle maksasairaus on kehittynyt.

Mikä on fibroosi

Fibroosi tarkoittaa sidekudosta, joka muodostuu elimeen, kun sen omat solut vaurioituvat. Fibroosi haittaa elimen normaalia toimintaa ja voi olla siksi vaarallinen.

Fibroosia voi kertyä esimerkiksi maksaan, sydämeen, munuaisiin, keuhkoihin tai haimaan eli sellaisiin elimiin, joiden omat solut uusiutuvat hyvin hitaasti tai ei lainkaan.

Mitä on elastografia

Elastografia on ultraääneen perustuva tutkimus, jolla voidaan tutkia rasvamaksaa ja siinä olevan fibroosin astetta.

Elastografian avulla maksassa olevan sidekudoksen määrää saadaan tutkittua nopeasti ja kivuttomasti. Tutkimuksen avulla voidaan selvittää, miten pitkälle maksasairaus on kehittynyt.

Elastografian etuna on se, että sillä voidaan usein korvata koepalan otto rasvamaksan fibroosiasteeen määrittämisessä. Se ei kuitenkaan korvaa muiden maksasairauksien diagnostiikkaan käytettävää koepalan tarvetta. 

Rasvamaksan riskitekijät ja seuraukset

Rasvamaksan riskitekijöitä ovat muun muassa lihavuus, tyypin 2 diabetes ja runsas alkoholin käyttö.

Jos riskitekijöitä ei hoideta riittävästi, voi rasvamaksa edetä steatohepatiitiksi eli rasvamaksatulehdukseksi. Tällöin maksaan voi alkaa muodos­tua tulehduksen seurauksena sidekudos­ta eli fibroosia.

Osalla potilaista tila voi kehittyä vaaralliseksi maksakirroosiksi, johon liittyy myös maksasyövän riski.

Maksan fibroosin oireet

Maksan fibrotisoituminen ei tunnu miltään eikä potilas pääasiassa saa siitä minkäänlaisia oireita. Taudin jäljille päästään yleensä sen riskitekijöihin liittyvien tarkastusten tai verikokeiden kautta.

Yleensä ennen elastografiaa on tarkistettu maksa-arvot (ALAT ja ASAT), jotka ovat tyypillisesti jo vuosia olleet koholla. Lisäksi FIB-4-indeksillä voidaan kartoittaa potilaan maksan fibroosiasteen riskiä ja näin ollen tarvetta elastografialle.

Tärkeimmät syyt fibroosiriskin arvioon ovat:

  • tyypin 2 diabetes
  • merkittävä lihavuus
  • runsas alkoholin käyttö
  • pitkään jatkuneet koholla olevat maksa-arvot

Miten elastografia tehdään?

Elastografia tehdään ultraäänilaitteella joko vastaanoton yhteydessä tai kuvantamisen osastolla.

Tutkimus on kivuton.

Varaa aika

Varaa aika gastroenterologin vastaanotolle nettiajanvarauksesta tai asiakaspalvelusta soittamalla numeroon 010 380 3838.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä.

Artikkelit ja tiedotteet
Tunne Aava Kerava löytyy nyt uudesta osoitteesta – myös Pikkujätti avasi ovensa
Löydät Aavan kaikki henkilö- ja yritysasiakkaiden palvelut sekä Pikkujätin lastenlääkärit jatkossa saman katon alta.
Lue lisää
magneetti Magneettikuvauksia nyt myös Aava Järvenpäässä
Aava laajentaa kuvantamisen palveluitaan ja 1.4.2025 alkaen Aava Kampin lisäksi magneettikuviin pääsee myös Järvenpään toimipisteessä.
Lue lisää
Kuopio_pääkuva/ Lääkärikeskus Aavassa hyvä työilmapiiri syntyy ilosta ja inhimillisyyden sallimisesta
Inhimillisyyden arvostaminen ja lupa vaikuttaa omaan työhönsä – siinä pari tärkeää työhyvinvoinnin kulmakiveä Lääkärikeskus Aavassa. Lämpimästä työilmapiiristään tunnetun Aava Kuopion työntekijät kertovat, millaisista tekijöistä koostuu hyvä tunnelma töissä. Iloinen ja ystävällinen henki välittyy asiakkaille asti.
Lue lisää