Koronatiedote Aavan asiakkaille, päivitetty 8.4.2020

Julkaistu 1.4.2020

Tähän tiedotteeseen on koottu ohjeita ja vinkkejä Aavan yksityis- ja työterveysasiakkaille.

Asiantuntijoiden vastaanotot epidemian aikana

Hoidamme koronavirusepidemian aikana kaikkia sairauksia ja vaivoja. Älä jää yksin oireittesi kanssa, vaan kysy tarvittaessa neuvoa Aavan asiakaspalvelusta tai työterveyshuollosta. Me ohjaamme sinut eteenpäin.

Toivomme asiakkailta erityistä tarkkuutta siinä, ettei lääkärikeskukseen tulla hengitystieoireisena (mm. nuha, yskä, kuume, kurkkukipu ja hengenahdistus). Näin suojelemme muita asiakkaita ja hoitavaa henkilöstöä tartunnalta.

Koronavirusepidemian aikana suosittelemme Aavan asiakkaille ensisijaisesti etävastaanottopalveluitamme.

Huom. Mikäli etävastaanotolla todetaan alle 10 vuorokauden sairauslomatarve, sairauslomatodistus voidaan lähettää potilaalle salatulla sähköpostilla PDF-liitteenä. Työntekijä toimittaa todistuksen itse työnantajalle.

Mikäli etävastaanotto ei sovi sairautesi hoitamiseen, olet tervetullut toimipisteeseemme. Tartuntariskin minimoimiseksi olemme keskittäneet hengitystieinfektiopotilaiden hoidon Kampin, Tapiolan ja Järvenpään toimipisteisiimme, ja näissä toimipisteissä rajattuihin tiloihin. Hoidonohjaat tekevät jo ovella oirekartoituksen ja ohjaavat sekä oireiset että oireettomat turvallisesti heille varattuun tilaan. 

Kun asiakas saapuu vastaanotolle infektio-oireiden vuoksi, vastaanoton hintaan sisältyy epidemia-aikana tarvittavien suojavarustusten erillinen tarvikemaksu 10€.

Kysy tarvittaessa neuvoa asiakaspalvelustamme 010 380 3838

Koronavirustestaus

Aavan toimipisteistä koronavirustestausta tehdään Aava Kampissa, Aava Järvenpäässä, Aava Oulu Ruskossa, Aava Tapiolassa ja 16.4. alkaen myös Hyvinkäällä ja Turussa. Koronavirustutkimus tehdään ainoastaan lääkärin lähetteellä. Lääkäri arvioi testauksen tarpeellisuuden ensisijaisesti etävastaanotolla.

Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa

Yksityisasiakas:

Jos epäilet tartuntaa, sinulla on hengitystieoireita, mutta olet muuten hyväkuntoinen, voit sairastaa kotona. (THL:n ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon.) Tärkeintä on, että pysyt sisätiloissa ja vältät kaikkia tarpeettomia ihmiskontakteja. Virus tarttuu herkästi. Apua saa myös oman kunnan terveysneuvonnasta. 

Tarvittaessa varaa aika Aavan etävastaanotolle tai ota puhelimitse yhteyttä Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Apua saa myös oman kuntasi terveysneuvonnasta. 

Voit tehdä myös Oma olo -koronakyselyn. Oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja infektion leviämisen estämisestä ja hoidon tarpeen arvioinnista.

Aavan työterveyshuollon asiakas, työntekijä:

Jos epäilet koronavirusta tai sinulla on hengitystieinfektion oireita, ota yhteyttä puhelimitse omaan työterveyshoitajaan, etälääkäriin, työterveyslääkäriin tai Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Luotsi-asiakas, asioithan Luotsin kanssa. Apua saat myös oman kuntasi terveysneuvonnasta. 

Toivomme yhteydenottoja puhelimitse, jotta pystymme turvallisesti palvelemaan potilaitamme epidemian aikana.

Neuvontaa ja yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta saa lisäksi valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta, joka on avattu tätä tarkoitusta varten. Palvelu on auki arkipäivisin kello 8-21 ja lauantaisin kello 9-15. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei kuitenkaan saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Ulkomailta palaaminen

THL:n suosituksen mukaan kaikkien ulkomailta palaavien / palanneiden tulee mahdollisuuksien mukaan pysyä erillään muista ihmisistä eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan. Mikäli sinulla on asiaa lääkärille tänä aikana, varaathan etävastaanottoajan.

Hygienia on edelleen tärkein tapa ehkäistä tartunta

Koronavirukselta ja muilta hengitystieinfektioilta suojaudutaan ja niiden leviämistä vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

Aavan työterveyden asiakasorganisaatiolle

Suosittelemme, että perustatte työpaikallenne ryhmän, joka pohtii miten voidaan estää suuren työntekijäjoukon samanaikainen sairastuminen, sekä kehittää ratkaisuja työntekijöiden tukemiseen poikkeusoloissa.

Työnantajan on koronavirusepidemian aikana arvioitava, onko riski saada koronavirustartunta työssä kohonnut muuhun väestöön verrattuna. Riskin arvioinnissa on otettava huomioon esimerkiksi lähikontaktien määrä ja kesto sekä suojautumisen mahdollisuus. Työterveyshuolto auttaa riskinarvioinnissa.

Olettehan herkästi yhteydessä työterveyshuollon yhteyshenkilöönne – tuemme kaikki tavoin poikkeustilanteen hallinnassa. Työterveyshenkilöstömme järjestää yrityksille mm. koronaan liittyviä kyselytunteja.

Työterveystiimit järjestävät myös erilaisia etätietoiskuja koronatilanteeseen liittyen. Esimerkiksi:

  • Tukea erityisolojen arkeen
  • Vinkkejä etätyöhön
  • Esimiestyö koronatilanteessa; etätyön johtaminen, työntekijöiden työkyvyn ja hyvinvoinnin tukeminen

Suositukset ja ohjeet matkustamiseen ja karanteeniin

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa, jonka vuoksi kaikkea matkustamista tulee välttää.

Työpaikkojen on hyvä myös pohtia toimintakäytännöt oireettomien ja työkykyisten työntekijöiden karanteenitilanteissa. Suomen viranomaisen asettaessa kansalaisen karanteeniin, hän on oikeutettu tartuntatautipäivärahaan. Työnantajan kannattaa arvioida onko mielekkäämpää, että työntekijä on etätyössä vai karanteenissa.

Suomen hallitus suosittelee, että kaikki ulkomailta palaavat jäävät kahdeksi viikoksi kotiin matkansa jälkeen. Jotkut työnantajat ovat ohjanneet palanneet työntekijät etätyöhön, mikäli se on mahdollista. Jos ulkomailta palaavalla työntekijällä on hengitystieinfektio-oireita, hänen tulee olla yhteydessä työterveyshuoltoon tai julkiseen terveydenhuoltoon puhelimitse.

Erityisesti hengitystieinfektioepidemian aikana suositamme esimiehen luvalla poissaolojakson keston olevan 7-10 vuorokautta. Tartuntavaaran vuoksi flunssaoireisten työntekijöiden kannattaa pysyä pois työpaikalta.

Tartuntatautipäiväraha

Viranomaisen karanteeniin asetettaman työntekijän on mahdollista saada tartuntatautipäivärahaa. Tietoa Kelan tartuntapäivärahasta.

Toimi näin, jos työpaikalla olevalla henkilöllä epäillään koronatartuntaa

Sairastunut ohjataan huoneeseen tai alueelle, jossa hän ei tartuta muita. Häneen voi olla yhteydessä puhelimella. Sairastunut voi puhelimitse ottaa yhteyden omaan työterveyshuoltoonsa tai paikalliseen terveyskeskukseen.

Linkkejä, joita kannattaa seurata päivittäin:

Työterveyslaitoksen toimintaohje yrityksille

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID19

 

Timo Vänttinen
Ylilääkäri, työterveyshuollon liiketoiminta
Lääkärikeskus Aava

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.