Ota kaikki irti aivojesi suorituskyvystä!

Julkaistu 23.2.2018

Aivotyö mielletään usein vain asiantuntijatyöksi, mutta se on paljon muutakin. Aivotyö on kaikkea, mikä vaatii kognitiivista tiedonkäsittelyä eli ajattelemista, muistamista, oppimista ja havaitsemista.

Aivotyö lisääntyy tulevaisuudessa robotiikan, automatiikan ja digitalisaation myötä. Rutiininomainen työ vähenee, työtehtävät automatisoituvat ja monimutkaistuvat. Meiltä vaaditaan enemmän ongelmanratkaisua ja uuden oppimista. Miten varmistamme, että aivojen kognitiivista suorituskykyä ei kuormiteta liikaa?

Multitaskaatko – teetkö montaa asiaa samaan aikaan?

Työ sisältää useita samanaikaisia tehtäviä ja muistilta vaaditaan paljon. Tämä on tuttua meille kaikille. Aivokuormituksesta puhutaan silloin, kun työ on sirpaleista tiedonkäsittelyä, taistelua järjestelmäongelmien kanssa, jatkuvia muutoksia tai keskeytyksiä. Myös melu ja huono valaistus kuormittavat aivojamme.

Tiedonkäsittelykykymme ei muutu ja pystymme keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan. Mitä voimme tehdä, jotta aivomme pystyvät käsittelemään kaikki työn vaativat muutokset?

Tilaa tekemiselle, latua luovuudelle

Näillä vinkeillä voit itse ja työyhteisössä hallita työssä kuormittumista.

  • Keskity yhteen asiaan kerrallaan, vältä tehtävästä toiseen siirtymistä.
  • Varaa kalenterista aikaa sähköpostin lukemiseen tai puheluihin.
  • Suunnittele työtehtäväsi etukäteen.
  • Tauota työtäsi.
  • Huomioi vireystilasi. Keskitä luovuutta ja keskittymistä vaativat työtehtävät aikaan, kun olet virkeimmilläsi.
  • Luokaa avokonttoriin yhteiset pelisäännöt, joita kaikki noudattavat.
  • Järjestäkää työtila siten, että jokaisella on mahdollisuus häiriöttömään työntekoon

Tiesitkö?

Keskeytyksen jälkeen orientoituminen takaisin työtehtävään voi viedä jopa 20 minuuttia. Jos siirryt yhden tunnin aikana useasta tehtävästä toiseen, työtehokkuutesi laskee ja tehokasta työaikaa kertyy paljon vähemmän kuin todellista aikaa kului.

Energiaa aivoille? – Aava auttaa!

Innostumme ja kuormitumme eri asioista. Toiset kokevat vieraan kielen käytön voimavarana, toiset raskaana. Aavan Aivotyö toimivaksi – toimintamallin avulla selvitämme työyhteisön ja työntekijöiden aivotyön tilanteen ja ratkaisemme ongelmat yhdessä.

 

Asiantuntija: vastaava työterveyspsykologi Sari Nuikki

Teksti: Karita Kangasmaa

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.