Lisätietoa sydänoireista

Alentunut rasituksen sieto

Alentunut rasituksensieto on tavallinen ongelma, mikä askarruttaa niin liikunnan harrastajia kuin vähän liikkuviakin. Rasituskokeessa arvioidaan järjestelmällisesti potilaan suorituskyky, rajoittavat oireet ja verenkierron sekä hengityksen käyttäytyminen rasituksessa. Testi poimii jatkoselvitystä tarvitsevat potilaat. Testi on hyödyksi myös turhien rajoitusten karsijana, varsinkin jos oireisiin perehtynyt lääkäri arvioi testin kulkua.

Hengenahdistus

Sydäntautien erikoislääkäri tutkii potilaan sydämen, hengityksen ja verenkierron tilan sekä arvioi potilaan kokemia oireita näiden tietojen pohjalta. Sydänfilmin eli EKG:n arvio kuuluu tavallisesti myös tutkimukseen. Sydämen ultraäänitutkimus antaa tietoa sydämen vajaatoiminnan syystä ja ohjaa myös hoitoratkaisuja. Rasituskokeessa voidaan mitata potilaan suorituskykyä, oireen rajoittavuutta ja sen syytä.

Rintakipu

Sydäntautien erikoislääkäri eli kardiologi arvioi yksityiskohtaisesti potilaan oireet, sepelvaltimokohtauksen vaaratekijät ja tutkii potilaan. Osa rintakivuista voidaan jo tämän selvityksen perusteella arvioida ei-sydänperäisiksi. Osalla tarvitaan lisätutkimuksia, tavallisimmin rasituskoe, joskus myös sydämen ultraäänitutkimus. 

Rytmihäiriöt

Rytmihäiriöitä esiintyy lähes kaikilla potilailla – sitä varmemmin mitä enemmän on ikää. Kaikki potilaat eivät rytmihäiriöitä kuitenkaan tunnista. Toisaalta osa potilaista häiriintyy hyvin vähäisistä ja elinennusteen kannalta viattomista rytmihäiriöistä. Sydäntautien erikoislääkärin arvio poimii erikoistutkimuksia tarvitsevat potilaat. Kun lisätutkimuksia ei tarvita, vastaanottokäynti tukee oireiden lievitystä ja sopeutumista oireisiin. Vastaanotolla tarvitaan sydänfilmi (EKG). Mahdollisia jatkotutkimuksia ovat rasituskoe, 24 tunnin holter (rytmin rekisteröinti) ja sydämen ultraäänitutkimus. Joskus tarvitaan myös kajoavia sairaalatutkimuksia erikoissairaanhoidossa.

Eteisvärinä

Eteisvärinä on sydämen rytmihäiriö, jonka arvioidaan aiheuttavan noin viidenneksen aivohalvauksista. Sydänlääkäri suunnittelee eteisvärinän hoidon ja estomahdollisuudet kullekin potilaalle yksilöllisesti. Eteisvärinän pitkä kesto suosii sen kroonistumista, joten nopea arviointi eteisvärinän ilmaannuttua parantaa hoidon vaikuttavuutta. Sydämen kaikututkimus on usein tarpeen hoidon suunnittelussa. 

Turvotukset

Turvotukset varsinkin alaraajoissa voivat johtuva sydämen vajaatoiminnasta. Tavallisimmin syynä ovat kuitenkin paikalliset alaraajojen nestekiertoon vaikuttavat tekijät. Sydänsairauksien erikoislääkäri erottaa yleensä jo kliinisen tutkimuksen (ja EKG:n) perusteella, kummasta on kyse.

Takaisin pääsivulle Sydäntaudit eli kardiologia

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa