Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Influenssarokote
Henkilöstön rokottaminen influenssaa vastaan on monissa yrityksissä joka syksyinen perinne. Rokote ehkäisee valtaosan työikäisten ja perusterveiden influenssoista, lyhentää taudin kestoa ja lievittää oireita sekä estää taudin leviämistä kotona ja työpaikalla.
– Enemmistö työntekijöistä kokee, että työnantajan kustantama influenssarokote on hyvä etu ja hyödyksi terveydelle. Myös ymmärrys siitä, että kun rokottaa itsensä, suojaa koko työyhteisöä, on lisääntynyt. Lisäksi ihmiset tietävät, että influenssa voi olla perusterveelläkin raju ja siihen voi liittyä vakavia jälkitauteja, Lääkärikeskus Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic sanoo.
Hän pitää rokotetta tärkeänä ihan kaikille, toimialaan ja työnkuvaan katsomatta.
Vyöruusurokote ja pneumokokkirokote
Vanhempia työtekijöitä hän kehottaa harkitsemaan sekä vyöruusurokotetta että pneumokokkirokotetta. Joillakin työnantajilla nekin kuuluvat työterveyssopimukseen.
Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama rakkulainen ihosairaus. Muita oireita ovat kirvely ja voimakas kipu ihottumakohdalla. Tähänkin tautiin voi liittyä ikäviä jälkiseuraamuksia, kuten pitkäaikaisia vaikeita hermokipuja, kasvohalvauksia ja aivokalvontulehduksia.
– Vyöruusurokotetta suositellaan yli viisikymppisille, sillä tauti yleistyy iän myötä, kun immuniteetti alkaa pikkuhiljaa laskea. Perussairaudet lisäävät sen riskiä.
Pneumokokkirokotus suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamilta taudeilta. Niitä ovat keuhkokuume sekä verenmyrkytys ja aivokalvontulehdus. Nämä sairaudet vaativat usein sairaalahoitoa.
– Myös pneumokokkitautien riski kasvaa, kun ihminen ikääntyy. Perus- ja keuhkosairaudet lisäävät jälleen riskiä.
THL:n tilastojen mukaan 65–74-vuotiailla todetaan vuosittain 31 vakavaa pneumokokkitautia 100 000 henkilöä kohti. Näistä arviolta puolet olisi estettävissä pneumokokkirokotuksilla.
– Yli 60-vuotiaita on työelämässä koko ajan enemmän. Siksi pneumokokkirokotekin olisi hyvä lisä työterveyssopimukseen.
RSV-rokote
Yli kuusikymppisen kohdalla myös RSV-infektio saattaa olla hankala ja aiheuttaa keuhkokuumeen. Infektiota vastaan on kehitetty rokote, joka on tarkoitettu yli 60-vuotiaille, joilla on jokin perus- tai keuhkosairaus.
– Rokotteen saa omakustanteisesti työterveydestä. Myös vyöruusu- ja pneumokokkirokotteen voi ottaa työterveydessä, vaikka maksaisi ne itse. Osa näin tekeekin kuultuaan, millaisia sairauksia vyöruusu ja pneumokokkitaudit ovat.
Työnantajan kannattaa harkita myös näiden rokotteiden sisällyttämistä työterveyssopimukseen. Yksikin sairauspoissaolopäivä tulee työnantajalle kalliiksi, ja vyöruusun ja pneumokokkitautien kohdalla sairauslomat voivat olla pitkiä.
– Meidän tehtävämme on jakaa tietoa taudeista ja rokotuksista sekä työnantajille että työntekijöille. Myös työntekijät voivat kertoa työnantajalle rokotustoiveistaan. Etenkin vyöruusurokotteen kohdalla ottamista omakustanteisesti jarruttaa kallis hinta. Työterveyssopimukset räätälöityvät aina asiakkaan mukaan.
Punkkirokote eli TBE-rokote
Punkkirokote eli puutiaisaivokuumerokote eli TBE-rokote suojaa punkkien kantamalta puutiaisaivokuumevirukselta. Toisin kuin borrelia-bakteeri, TBE-virus tarttuu minuuteissa punkin syljestä eikä borrelioositartunnan estämiseksi suositeltu punkkisyyni estä TBE-virustartuntaa. TBE- eli punkkirokotteen sarjaan kuuluu kolme rokotusta, ja tehoa ylläpidetään tehosteannoksilla, joiden antamisväli riippuu iästä ja terveydentilasta.
Rokote suositellaan otettavaksi puutiaisaivokuumeen esiintymisalueilla, joka kattaa leveän vyöhykkeen Keski-Euroopasta Siperian läpi Japaniin. Suomessa rokotetta suositellaan erityisille riskialueilla asuville ja saaristossa veneileville. Lisätietoa suosituksesta löytyy THL:n sivuilta.
Vaikka puutiaisaivotulehdukseen liittyvä kuolleisuus on pieni, suurelle osalle varsinaiseen aivokuumeeseen sairastuneista jää kuitenkin pitkäkestoisia keskushermosto-oireita. Noin 2–10 prosentilla sairastaneista ne ovat pysyviä.
Aavasta saatavilla oleva punkkirokote on yleensä omakustantainen.
Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokote
Lapsena saatujen kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan jäykkäkouristus-, kurkkumätä– ja hinkuyskärokotusten tehostaminen on jokaisen itsensä vastuulla. Tehosterokote annetaan 25-, 45- ja 65-vuotiaana.
– Tehosterokotteen voi saada työterveydestä, mutta aina se ei kuulu työterveyssopimukseen. Toki sen voi silloin ottaa omakustanteisesti, mutta sen saa maksutta terveyskeskuksesta, Milena Milinkovic sanoo.
Hän muistuttaa tehosterokotteiden tärkeydestä. Jäykkäkouristus ja kurkkumätä ovat vakavia kouristeluun ja hengitysongelmiin – sekä pahimmassa tapauksessa kuolemaan – johtavia tauteja. Hinkuyskässä puolestaan esiintyy puuskittaista voimakasta yskää ja hengityskatkoksia.
– Kaikki nämä taudit voivat olla suojaamattomille henkeä uhkaavia.
MPR-rokote
Jokaisella aikuisella tulisi olla myös joko sairastettujen tautien tai kahden MPR-rokoteannoksen antama suoja tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Aikuisen MPR-rokotussuojaa täydennetään, jos se on puutteellinen.
– Esimerkiksi muusta maasta Suomeen muuttaneella rokotusten anto on voinut jäädä kesken tai rokotusta ei ole automaattisesti annettu lapsena. Myöskään ennen vuotta 1975 syntyneillä kantasuomalaisilla ei ole MPR-rokotusta, eivätkä ihan kaikki ole sairastaneet tuhka- tai vihurirokkoa tai sikotautia.
Haasteena usein on, että ihmiset eivät muista, milloin he ovat minkäkin rokotuksen saaneet, tai missä iässä rokotesarjaa tulisi täydentää. Harvalla on vanhoja paperisia rokotustodistuksia tallessa, eikä kaikkia tietoja yleensä löydy OmaKannasta, sillä palvelu ei ole vielä ollut käytössä niin pitkään.
– Työterveyshuollossa terveystarkastuksiin sisältyy rokotussuojan tarkistaminen ja varmistaminen. Jos tietoja aiemmin saaduista rokotuksista ei löydy, työntekijä saa toimintaohjeet, mitä silloin pitää tehdä. Terveystarkastuksissa kerrotaan myös omaehtoisista rokotteista ja niiden mahdollisesta tarpeesta, Milena Milinkovic sanoo.
Työmatkalaisten rokotteet
Lisäksi työterveydessä huolehditaan työmatkalaisten rokotuksista. Perusrokotusten lisäksi he saattavat tarvita rokotuksen esimerkiksi hepatiittia tai keltakuumetta vastaan. Poliorokotteen tehoste on tarpeen, jos matkailija viipyy riskialueella yli neljä viikkoa, tai jos hän tekee toistuvia matkoja eri puolelle riskialuetta, vaikka niiden kesto olisi lyhyempi.
– Työnantaja kustantaa ne rokotukset, jotka työntekijä tarvitsee työnsä vuoksi tai työmatkaa varten. Työterveyshoitaja arvioi rokotustarpeen matkakohteen, sisällön, keston, kulun ja työnkuvan mukaisesti. Matkailija saa myös ohjeita ruokailun, hygienian ja hyönteisiltä suojautumisen suhteen. Tarvittaessa konsultoidaan matkalääkäriä. Hän päättää viime kädessä annetaanko rokote, jonka aiemmasta saannista on epäselvyyksiä.
Omaehtoiset rokotukset: kenelle suositellaan?
- Influenssarokote. Hyväksi vuosittain kaikille ikään katsomatta. Erityisen tärkeää on suojata riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, kuten immuunipuutteiset, immuunipuolustusta heikentävää lääkitystä käyttävät, sydän- ja verisuonisairaat, keuhkosairaat ja kaikki 65 vuotta täyttäneet. Kuuluu usein työterveyssopimuksiin.
Korkea-annoksista Efluelda-influenssarokotetta suositellaan puolestaan kaikille yli 60-vuotiaille. Rokote saattaa kuulua työterveyssopimuksiin. - Vyöruusurokote. Suositellaan yli 50-vuotiaille vesirokon sairastaneille. Kuuluu joskus työterveyssopimuksiin. Tulevaisuudessa THL todennäköisesti arvioi, kannattaisiko vyöruusurokote ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan.
- Pneumokokkirokote. Suositellaan yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmäläisille ja toistuvia keuhkokuumeita sairastaville ikään katsomatta. Kuuluu joskus työterveyssopimuksiin.
- RSV-rokote. Tarkoitettu yli 60-vuotiaille, joilla on perus- tai keuhkosairaus.
- Koronarokote. Suositellaan kaudella 2024-25 perussairaille ja yli 65-vuotiaille. Voi kuulua työterveyssopimuksiin.
- Punkkirokote eli TBE-rokote. Suositellaan otettavaksi puutiaisaivokuumeen esiintymisalueilla, joka kattaa leveän vyöhykkeen Keski-Euroopasta Siperian läpi Japaniin. Suomessa rokotetta suositellaan erityisille riskialueilla asuville ja saaristossa veneileville.
Jos epäilet, ovatko omat rokotuksesi ajan tasalla, tai et tiedä, mihin rokotuksiin olet oikeutettu työnantajan kustannuksella, ole yhteyttä työterveyteen. Mikäli olet lähdössä työmatkalle ulkomaille, selvitä rokotustarpeesi mahdollisimman pikaisesti, jotta ehdit saada tarvittavan rokotussuojan ajoissa.
Teksti: Maarit Vuoristo