Koronavirustestaus

Lääkärikeskus Aavassa tehdään koronavirustestejä useissa toimipisteissä. Testi osoittaa sairastaako henkilö koronavirusinfektiota parhaillaan. Koronavirustestiin tarvitaan lääkärin lähete.

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, varaathan ensin ajan lääkärin etävastaanotolle. 

Kenelle koronatesti tehdään?

Aavan koronavirustestaus edellyttää Aavan lääkärin sähköistä lähetettä. Arvio testauksen tarpeellisuudesta tehdään ensisijaisesti lääkärin etävastaanotolla. Yleisimpiä koronaviruksen oireita ovat yskä, nuha, kuume, lihaskivut, väsymys, pahoinvointi ja päänsärky. 

Myös oireettomille voidaan harkinnanvaraisesti tehdä lähete koronavirustestiin, esimerkiksi lentokelpoisuutta tai työpaikan vaatimaa todistusta varten. Tässä tapauksessa koronavirustestistä ei saa Kela-korvausta.

Varaa aika yleislääkärin etävastaanotolle

Miten koronavirustestiin varataan aika?

Kun lääkäri on haastatellut potilasta ja todennut etävastaanotolla tutkimuksen tarpeen, hän tekee sähköisen lähetteen testitutkimukseen. Tässä yhteydessä sovitaan myös miten tutkimustulos ilmoitetaan potilaalle.

Potilaan on tämän jälkeen siirryttävä kotiin ja pysyttävä siellä. Aavasta soitetaan potilaalle ja varataan aika testaukseen. Tiedot näytteenoton ajasta ja paikasta lähetetään myös tekstiviestillä.

Potilas on kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa sekä näytteenottoaikaa että testituloksia odottaessaan.

Mikäli lääkäri arvioi, etteivät koronavirustestauksen kriteerit täyty, potilas saa lääkäriltä kotihoito-ohjeet.

Missä koronavirustestauksia tehdään?

Aavassa koronatestejä tehdään seuraavissa toimipisteissä:

Huom. Tarkemmat saapumisohjeet lähetetään testattavalle, kun näytteenottoaika on sovittu.

Koronatestaukseen valmistautuminen ja saapuminen

Valmistautumis- ja saapumisohjeet testattava henkilö saa Aavan henkilökunnalta näytteenottoaikaa sovittaessa sekä tekstiviestillä. Sovittua testausaikaa tulee noudattaa täsmällisesti, sillä testauspaikalle ei voi tulla turvallisuussyistä odottamaan. Suosittelemme, että testaukseen saavutaan autolla.

Koronavirusnäyte otetaan näytteenottotikulla nenänielusta eli sieraimesta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta on nopeasti ohi. 

Koronavirustestin tulokset

Koronatestin tulos valmistuu 1-2 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Tämän ajan testattavan tulee olla karanteenin kaltaisissa oloissa kotona.

Saat tekstiviesti-ilmoituksen, kun tulos on nähtävillä Aavan sivuilla Omissa terveystiedoissasi. Alle 12-vuotiaiden asiakkaiden tuloksista ilmoitetaan vanhemmalle tekstiviestillä, ja tuloksen voi tarkastaa Pikkujätin Pikkutiedot-palvelusta. Pikkutiedoissa huoltaja voi kirjautua sisään omilla pankkitunnuksillaan ja asioida lapsen puolesta. 12-17-vuotiaiden tuloksesta soitetaan asiakkaalle. 

Tulosten valmistuttua Aavan lääkäri ottaa sinuun yhteyttä ennakkoon sovitulla tavalla ja kertoo tutkimustuloksen. Vastaus lisätään myös Kanta-palveluun.

Mikäli tuloksesi on negatiivinen, saat lääkäriltä kotihoito-ohjeet ja tarvittaessa jatkohoitosuunnitelman.

Mikäli tuloksesi on positiivinen, saat lääkäriltä toiminta- ja kotihoito-ohjeet jatkoa varten. Henkilökuntamme selvittää sinulta puhelimitse myös tartuntaketjuun liittyviä taustatietoja, ja ilmoittaa tietosi kotikuntasi tartuntatautivastaavalle. Saat pian myös yhteydenoton kotikuntasi infektiolääkäriltä, joka tekee virallisen päätöksen eristyksestä ja antaa tarkempaa tietoa mahdolliseen jatkohoitoon liittyen.

Koronatestin hinta ja maksaminen

Koronavirustestauksen hinta Aavassa on 1.9.2020 alkaen 199 euroa. Kela-korvaus lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testistä on 56 euroa. Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle potilalle matkustustodistusta tms. varten. 

Huomaathan, että etävastaanotto tai puhelinaika, jossa lääkäri kertoo tuloksen ja tekee arvion sekä suunnitelman jatkohoidosta, on erikseen laskutettava vastaanotto. Testattavalle lähetetään lasku kotiin tutkimuksen jälkeen. 

 

Jäikö kysyttävää? Lue juttumme: Yleisimmät kysymykset koronavirustestestistä

Hinnasto

COVID-19 koronavirustauti, nukleiinihappo (kval)
199.00 €

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa

Koronavirustestauksen positiivisen tuloksen jälkeen kerättävät tartuntaketjutiedot

Kyselylomake (pdf): Koronapositiivisen potilaan tartuntojen jäljitys

Koronaviruksen vasta-ainetestaus Aavassa 11.5.2020 alkaen