Koronavirustestaus

Lääkärikeskus Aavassa tehdään koronatestausta (covid-19 PCR) useissa toimipisteissä. Testi osoittaa sairastaako henkilö koronavirusinfektiota parhaillaan. Koronavirustestiin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete.

Testin tulos valmistuu pääsääntöisesti 10-12 tunnissa, riippuen testauspaikasta. Koronatestin hinta Aavassa on yksityisasiakkaille Kela-korvauksen jälkeen 109 euroa.*

Kenelle koronatesti tehdään?

Arvio testauksen tarpeellisuudesta tehdään ensisijaisesti lääkärin etävastaanotolla. Yleisimpiä koronaviruksen oireita ovat yskä, nuha, kuume, lihaskivut, väsymys, pahoinvointi, päänsärky sekä maku- ja hajuaistin heikkeneminen. 

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, varaathan ensin ajan omalle työterveyslääkärillesi tai Aavan yleislääkärille.  

Varaa aika yleislääkärin etävastaanotolle

 

Koronatodistus negatiivisesta tuloksesta esimerkiksi matkaa varten

Myös oireettomille voidaan tehdä lähete koronavirustestiin, esimerkiksi lentokelpoisuutta tai työpaikan vaatimaa todistusta varten. Tässä tapauksessa koronavirustestistä ei saa Kela-korvausta.

Muistathan aina itse tarkistaa etukäteen lentoyhtiöstäsi vaadittavat todistustarpeet.

Saat todistuksen lähetteen tehneeltä lääkäriltä, muistathan mainita todistustarpeesta etukäteen.

Mikäli olet oireeton, voit todistusta varten varata ajan myös sairaanhoitajalta. Saat tällöin lähetteen puhelimessa ja voit testituloksen valmistuttua noutaa todistuksen haluamastasi Aavan toimipisteestä - lue lisää.

Miten koronatestaukseen varataan aika?

Kun lääkäri on haastatellut potilasta ja todennut tutkimuksen tarpeen, hän tekee sähköisen lähetteen testitutkimukseen. Tässä yhteydessä sovitaan myös miten tutkimustulos ilmoitetaan potilaalle.

Koronatestiajan voi varata kätevästi netistä itselle sopivasta toimipisteestä. Nettiajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen, eli pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Mikäli testattavalla ei ole näitä, ajan voi varata asiakaspalvelustamme 010 380 3838.

Potilas on kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa sekä näytteenottoaikaa että testituloksia odottaessaan.

Varaa aika koronatestiin

Missä koronavirustestauksia tehdään?

Aavassa koronatestejä tehdään seuraavissa toimipisteissä:

Huom. Tarkemmat saapumisohjeet lähetetään testattavalle, kun näytteenottoaika on sovittu.

Koronatestaukseen valmistautuminen ja saapuminen

Kun asiakas on varannut ajan testaukseen, lähetämme valmistautumis- ja saapumisohjeet tekstiviestillä.

Löydät yleiset saapumisohjeet sekä testauspaikkojen osoitteet ja ajo-ohjeet täältä.

Sovittua testausaikaa tulee noudattaa täsmällisesti, jotta testauspaikalle ei synny jonoa. Muistathan ottaa henkilötodistuksen mukaan näytteenottoon.

Koronavirusnäyte otetaan näytteenottotikulla nenänielusta eli sieraimesta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta on nopeasti ohi. 

Koronavirustestin tulokset

Koronatestin tulos valmistuu pääsääntöisesti 10-12 tunnin kuluessa näytteenotosta, viimeistään noin vuorokauden päästä. Tämän ajan testattavan tulee olla karanteenin kaltaisissa oloissa kotona.

Koronatestin (PCR) tulos ilmoitetaan tekstiviestitse, mikäli annoit matkapuhelinnumerosi ajanvarauksen yhteydessä ja olet Omat terveystietosi –palvelussa antanut luvan hoito-ohjeiden ja tutkimustulosten lähettämiseen.

Muussa tapauksessa voit käydä tarkistamassa testin tuloksen Aavan sivuilla Omissa terveystiedoissasi. Huomioithan, että jos puhelinnumeroasi käytetään myös perheenjäseniesi yhteystietona, kaikkien testissä käyneiden tulokset lähetetään tekstiviestillä samaan numeroon. Henkilökohtaiset tulokset voi tarkistaa Aavan sekä Pikkujätin asiointipalveluissa. Suosittelemme tarkistamaan tulokset asiointipalvelussa aina, jos olet käynyt antigeenin tunnistavassa pikatestissä, tai mikäli et ole saanut tekstiviestiä 10-12 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Mikäli tuloksesi on positiivinen, Aavan asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse, ja saat toiminta- ja kotihoito-ohjeet jatkoa varten. Henkilökuntamme selvittää sinulta puhelimitse myös tartuntaketjuun liittyviä taustatietoja, ja ilmoittaa tietosi kotikuntasi tartuntatautivastaavalle. Saat pian myös yhteydenoton kotikuntasi infektiolääkäriltä, joka tekee virallisen päätöksen eristyksestä ja antaa tarkempaa tietoa mahdolliseen jatkohoitoon liittyen.

Mikäli tuloksesi on negatiivinen, mutta tarvitset kotihoito-ohjeita tai jatkohoitosuunnitelman, sovi yhteydenottotapa hoitavan lääkärisi kanssa.

Alle 12-vuotiaiden asiakkaiden tuloksista ilmoitetaan vanhemmalle tekstiviestillä, ja tuloksen voi tarkastaa Pikkujätin Pikkutiedot-palvelusta. Pikkutiedoissa huoltaja voi kirjautua sisään omilla pankkitunnuksillaan ja asioida lapsen puolesta. 12-17-vuotiaiden tuloksesta soitetaan asiakkaalle. 

Koronatestin hinta ja maksaminen

* Koronavirustestauksen hinta Aavassa on yksityisasiakkaalle Kela-korvauksen jälkeen 109 euroa (ovh 209 euroa).

Kela-korvauksen (100 euroa) saa lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testeistä. Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle potilaalle matkustustodistusta tms. varten. 

Huomaathan, että etävastaanotto tai puhelinaika, jossa lääkäri kertoo tuloksen ja tekee arvion sekä suunnitelman jatkohoidosta, on erikseen laskutettava vastaanotto. Testattavalle lähetetään lasku kotiin tutkimuksen jälkeen. 

 

Hinnasto

COVID-19 koronavirustauti, nukleiinihappo (kval) (PCR-testi)

Koronavirustestauksen hinta Aavassa on yksityisasiakkaalle Kela-korvauksen jälkeen 109 euroa. Kela-korvauksen saa lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testeistä. Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle potilaalle matkustustodistusta tms. varten. 

209.00 €
pelkkä testi
COVID-19-koronavirustauti, antigeeniosoitus

Koronavirustestauksen hinta Aavassa on yksityisasiakkaalle Kela-korvauksen jälkeen 124 euroa. Kela-korvauksen saa lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testeistä. Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle potilaalle matkustustodistusta tms. varten. 

160.00 €
pelkkä testi
COVID-19 nukleiinihappo (PCR) + antigeeninosoitus, yhdistelmätutkimus

Hinta Aavassa on yksityisasiakkaalle Kela-korvauksen jälkeen 151 euroa. Kela-korvauksen saa lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testeistä. Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle potilaalle matkustustodistusta tms. varten. 

287.00 €
pelkkä testi
COVID-19 -koronavirustauti, IgG/IgM-vasta-aineet
92.30 €
pelkkä testi
COVID testit hoitajan lähetteellä:

Sairaanhoitajan vastaanotosta ja koronatodistuksesta lähetämme sinulle laskun kotiin tai sen voi maksaa toimipisteessä todistusta haettaessa.

Huomaathan, että palvelut eivät ole hoitajan lähetteellä Kela-korvattavia.

 

Sairaanhoitajan lähete ja todistus PCR tutkimuksella
265.00 €
Sairaanhoitajan lähete ja todistus PCR + vasta-ainetutkimuksella
355.00 €
Sairaanhoitajan lähete ja todistus PCR+antigeenitutkimuksella
343.00 €
Sairaanhoitajan lähete ja todistus antigeenitutkimuksella
216.00 €
Sairaanhoitajan kirjoittama todistus lääkärin määräämästä covid testistä, kun tulos on ollut negatiivinen
32.00 €

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa