Yhdyntäkipujen hoito

Yhdyntäkivut on vaiettu vaiva. Tiedetään, että vain pieni osa pitkäänkin yhdyntäkivuista kärsineistä naisista lähtee hakemaan apua vaivaansa. Seksuaaliterveys ja seksuaalinen hyvinvointi ovat hyvin tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueita eikä ongelmaa varmasti vähätellä gynekologin vastaanotolla. Lisäksi tietämys yhdyntäkipujen syistä ja hoitomahdollisuuksista on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. 

Yhdyntäkipujen syyn selvittäminen

Yhdyntäkipujen tuloksekkaan hoidon edellytys on kivun syyn selvittäminen. Aina syy ei ole osoitettavissa, mutta hoidoilla voidaan oiretta silti lievittää. Yhdyntäkivuista kannattaa puhua oman gynekologin kanssa.

Mahdollisia syitä yhdyntäkivuille voivat olla:

  • limakalvojen hormonivaje ja kuivuus,
  • imetys,
  • vaihdevuodet,
  • tulehdukset,
  • intiimialueen krooniset ihosairaudet,
  • lihasperäinen kipu,
  • endometrioosi ja
  • anatomiset syyt, kuten tiukka immenkalvo.
  • aiemmat ikävät kokemukset

Hyvin yleinen yhdyntäkipujen syy on estrogeenin puutteesta johtuva ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvojen kuivuminen. Limakalvot voivat kärsiä matalasta estrogeenipitoisuudesta jo ennen varsinaista vaihdevuosi-ikää. Ehkäisypillereiden käyttö voi ikään katsomatta aiheuttaa limakalvokuivuutta ja herkkyyttä. Tila on helppo todeta ihan tavallisessa gynekologisessa tutkimuksessa ja hoito päästään aloittamaan saman tien.

Joskus emättimen häiriintynyt bakteeritasapaino, emättimen bakteeritulehdus tai muutoin vähäoireinen hiivatulehdus voivat aiheuttaa ainoana oireena yhdyntävaivoja. Tälläisen tulehduksen voi gynekologi todeta helposti vastaanotolla.

Epäselvissä tapauksissa voidaan diagnostiikkaa varmentaa laboratoriossamme tutkittavalla valkovuotonäytteellä. Aava Kampissa on tutkimusvalikoimassa valkovuotonäytteen mikroskooppitutkimus, ns Fluor natiivi. Lääkäri ottaa näytteen tutkimuksen yhteydessä pumpulitikulla ja vastaus valmistuu odottaessa. Tarkentavana tutkimuksena käytetään joskus viljelynäytteitä, joiden vastaukset valmistuvat noin viikossa. Myös Papa-koe eli irtosolunäyte auttaa tunnistamaan tulehduksia tai hormonivajetta.

Osa gynekologeistamme pystyy tekemään vastaanotollaan myös itse valkovuotonäytteen mikroskooppi tutkimuksen (Fluor natiivi), jolloin sen informaatioarvo on erityisen suuri. 

Joskus yhdyntäkipujen syyksi paljastuu endometrioosi, jota voi esiintyä pesäkkeinä munasarjoissa, kohdun takakannatinsiteissä tai emättimen ja peräsuolen välisessä tilassa.

Kipujen syynä voi olla vulvodynia

Yhä useammin paljastuu yhdyntäkipujen syyksi vulvodynia oireyhtymä. Vulvodyniaa eli ulkosynnyttimien millään muulla syyllä selittämätöntä kipua esiintyy joidenkin arvioiden mukaan jopa 10–15 prosentilla naisista jossain elämän vaiheessa. Nuorilla naisilla tila esiintyy useimmiten emättimen eteisen kosketuskipuna, joka pahimmillaan estää yhdynnät ja tamponin käytön kokonaan. Tila voi alkaa jo hyvinkin nuorena ja antaa ensimmäiset oireensa ensimmäisessä yhdynnässä tai tamponin asetuksessa. Joskus se kehittyy vasta myöhemmin. Kipu on useimmiten luonteeltaan kirvelevää tai polttavaa. Tämän vestibulodyniaksi (aiemmin vulvan vestibuliitti) nimetyn tilan syytä ei tiedetä ja se on ollut pitkään hyvin huonosti tunnettu lääkäreidenkin keskuudessa.

Viime vuosina tietoisuus tästä oireesta on lisääntynyt paljon. Poikkeavan kiputuntemuksen aiheuttaa kyseisen limakalvoalueen hermotuksen muuntuminen: hermot ovat herkistyneet aistimaan kosketuksen kipuna. Yleisesti hyväksytyn teorian mukaan hermotusmuutoksen taustalla on jonkinlainen vielä tarkemmin selvittämätön erityinen puolustusjärjestelmän reagointiherkkyys, joka on synnynnäinen.

Vestibulodynia voidaan diagnosoida helposti gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Vaikkakaan parantavaa hoitoa ei tälle taudille ole löydetty, on tarjolla kuitenkin paljon hoitomahdollisuuksia, joilla oireita voidaan huomattavasti lievittää. Osa potilaista hyötyy paljon konservatiivisista hoidoista, kuten rasvauksista, puudutteista ja kipulääkkeistä sekä fysioterapiasta, tietoterapiasta ja seksuaaliterapiasta. Oire saattaa hävitä kokonaan tai lievittyä siinä määrin, ettei se enää haittaa arkielämää. Kaikille konservatiivinen hoito ei kuitenkaan auta ja silloin harkitaan leikkaushoitoa.

Yhdyntäkipujen hoito

Käytettävissä olevia hoitokeinoja ovat muun muassa:

Ajanvaraus

Naisten Aava Kampissa on erityinen ulkosynnyttimien ja lantionpohjan oireisiin perehtynyt tiimi, johon kuuluu gynekologeja, fysioterapeutteja, asiaan perehtyneitä hoitajia sekä kliininen seksologi. Tiimi takaa laajan asiantuntemuksen eri-ikäisten naisten tämän alueen erityisongelmien hoidossa. Yhdyntäkipujen hoito varhaisesta diagnostiikasta jopa tarvittaessa harkittavaan leikkaushoitoon onnistuu tämän tiimin toimesta.

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Seuraavat vapaat ajat

Hinnasto

Gynekologin vastaanottokäynti enintään 30min
109.00 – 148.00 €
Gynekologin vastaanottokäynti enintään 45min
133.00 – 192.00 €
Gynekologin vastaanottokäynti enintään 60 min
160.00 – 244.00 €
Kohdun ja munasarjojen UÄ (LC2AEB)
108.00 €
Kohdun.sivuelinten.alavatsan UÄ emättimen kautta (LC2BEB)
108.00 €
Ehkäisykierukan paikantaminen UÄ (LC3AEB)
95.00 €
Gynekologinen muu UÄ (LX1XEB)
95.00 €
Varhaisraskauden UÄ (MA1AEB)
122.00 €
Raskaudentilan UÄ (12. raskausviikolla tai myöhemmin) (MA2AEB)
151.00 €
Lantionpohjan fysioterapia 60 min.

Hinta ei sisällä ultraäänilaitteen käyttöä eikä henkilökohtaisia harjoittelun apuvälineitä.

alk.
97.00 €
Nuorten Naisten Aavan gynekologin vastaanotto, enintään 30 min
83.40 €
Nuorten Naisten Aavan gynekologin vastaanotto, erityispitkä käynti enintään 45 min
105.00 €
Nuorten Naisten Aavan lantionpohjan fysioterapia enintään 60 min

Ei sisällä mahdollista ultraäänen käyttömaksua (55€/käyntisarja) eikä mahdollisia henkilökohtaisia harjoittelun apuvälineitä.

80.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa

Sinua saattaa kiinnostaa myös