Sisätaudit ja endokrinologia

Kun vaivat ovat moninaisia tai oireista on vaikea päätellä, mistä on kyse, kannattaa varata aika sisätautilääkärille. Sisätautilääkärit tutkivat ja hoitavat pitkittyneitä oireita, joiden syy ei ole tiedossa. Heidän asiantuntemukseensa kuuluvat myös yleisimmät kansansairaudet, kuten metabolinen oireyhtymä ja diabetes. 

Sisätautilääkäri tekee tarvittaessa lähetteen laboratoriokokeisiin tai kuvantamistutkimuksiin, joilla saadaan usein tarkempaa tietoa oireiden syistä.  

Varaa aika

Koska varaan ajan endokrinologille, hematologille tai nefrologille? 

Endokrinologi hoitaa hormonia tuottavien elinten sairauksia. Yleisimpiä syitä varata aika endokrinologille ovat epäilty tai todettu diabetes, osteoporoosi ja kilpirauhasen sairaudet. 

Hematologi on verisairauksiin erikoistunut lääkäri. Yleensä hematologin vastaanotolle tullaan, kun verisairaus on todettu aiemmissa tutkimuksissa tai yleislääkärin tai sisätautilääkärin vastaanotolla. 

Nefrologi taas on erikoistunut munuaissairauksiin. Nefrologille varataan aika, jos epäillään esimerkiksi munaisten vajaatoimintaa tai laboratoriokokeissa on löytynyt muuta munuaissairauteen viittaavaa. 

Endokrinologin vastaanotto
Hematologi eli veritautilääkäri
Nefrologin vastaanotto
Reumatologi
Sisätautilääkäri

Sisätautien hoito

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikatoiminta – oireet ja hoito
Metabolinen oireyhtymä
Osteoporoosin tutkiminen ja hoito

Diabeteksen hoito

Diabetes – oireet, hoito ja testi
Diabeteshoitaja
FreeStyle Libre -sokerimittaus diabeetikoille
Jalkojenhoitajan palvelut

Vastaanotot

Ravitsemusterapia
Artikkelit ja tiedotteet
d-vitamiinia D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?
D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
kakkostyypin Tyypin 2 diabetes eli aikuisiän diabetes
Kakkostyypin diabetes on sikäli kavala, että hoitamattomana se altistaa useille sairauksille. Moni suomalainen sairastaa diabetesta tietämättään, sillä diabetes saattaa olla pitkään oireeton. Lääkärikeskus Aavan sisätautien erikoislääkäri, diabetologi ja ylilääkäri Ari Aimolahti kertoo, mistä kakkostyypin diabeteksen voi tunnistaa, kenen kannattaa havahtua ja miten diabetesta hoidetaan.
Lue lisää
osteoporoosi Osteoporoosi on usein oireeton – Näin se todetaan ja hoidetaan
Osteoporoosi ei juuri oireile, joten moni sairastaa sitä tietämättään. Jos sukusi ikäihmisille tulee helposti luunmurtumia, olet käyttänyt kortisonia pitkään tai iän myötä ryhtisi on mennyt kumaraan, niin tule vastaanotolle selvittämään luustosi kunto. Lääkärikeskus Aavan sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, miten osteoporoosi todetaan ja miten sitä hoidetaan.
Lue lisää