Vaihdevuosi-ikäisen palvelut

Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa naisen elämää. Osalla vaihdevuodet menevät ohi huomaamattomasti, mutta valtaosa naisista kärsii ikävistä oireista useamman vuoden ajan. Keskimääräinen oireiden kesto on 7,5 vuotta, mutta 10-20% naisista kärsii oireista yli 15 vuotta. Elämää häiritseviin oireisiin on kuitenkin saatavissa apua. Aavasta löydät kokonaisvaltaista apua vaihdevuosien aiheuttamiin oireisiin.

Millaisia oireita vaihdevuodet voivat aiheuttaa?

Vaihdevuodet voivat aiheuttaa monenlaisia oireita. Pahimmillaan ne voivat haitata arkea ja huonontaa elämänlaatua.

Vaihdevuodet tuovat mukanaan myös suoranaisia terveyshaittoja, sillä hormonimuutosten vaikutuksesta muun muassa alttius sydän- ja verisuonisairauksille lisääntyy ja luuston haurastuminen kiihtyy.

Seuraavat oireet ovat yleisiä vaihdevuosissa:

  • kuumat aallot ja lisääntynyt hikoilu
  • univaikeudet, väsymys
  • mielialaoireet, kuten hermostuneisuus ja ärtyisyys
  • nivel- ja lihaskivut
  • sydämentykytys
  • päänsärky
  • emätinoireet
  • seksiin liittyvät kivut kuten yhdyntäkivut
  • seksuaalinen haluttomuus
  • virtsavaivat, kuten virtsankarkailu ja ärtyneen rakon oireet

Vaihdevuosioireiden hoito

Vaihdevuosia lähestyvän, niiden vuoksi oireilevan tai ne jo ohittaneen naisen hoito on parhaimmillaan hyvin kokonaisvaltaista.

Oireiden ennaltaehkäisy ja hoito parantaa elämänlaatua - samalla on hyvä pohtia miten terveyttä ja hyvinvointia voi ylläpitää myös jatkossa.

Varsinaisia vaihdevuosioireita lievittää tehokkaimmin hormonihoito. Hoito on aina yksilöllistä, gynekologit ovat vaihdevuosioireiden ja niiden hoidon erityisasiantuntijoita.

On tärkeä pysähtyä kuuntelemaan itseään

Vaihdevuosi-ikää lähestyessä oman lääkärin tuki ja neuvot ovat tärkeitä, mutta tärkeää on myös itse pysähtyä miettimään omaa vointiaan. Yleistä terveydentilaa, elämäntapoja ja perittyä sairastumisalttiutta kannattaa kartoittaa hyvissä ajoin. Itseltään kannattaa kysyä, mitä minulle kuuluu. Pidänkö riittävän hyvää huolta itsestäni? Ovatko tärkeät ihmissuhteeni kunnossa? Yhteinen tavoite on tasapainoinen ja mahdollisimman terve elämä myös vaihdevuosista eteenpäin.

Monen naisen luottolääkäri on oma gynekologi, joka vuositarkastuksissa kysyy kuulumiset ja voi ohjata tarvittaessa muulle asiantuntijalle. Keskustele lääkärisi kanssa rohkeasti omista toiveistasi ja tavoitteistasi, hän voi auttaa sinua niiden saavuttamisessa.

Vaihdevuosi-ikäisen palvelut

Naisten Aavassa on saatavilla monipuolisia palveluita vaihdevuosi-ikäiselle:

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille nettivarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää